Busreis zaterdag 23 juli 2022

Verbeke Foundation - Stekene

Onze tentoonstellingen willen geen oase zijn. Onze presentatie is onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, onharmonieus, levend en onmonumentaal, zoals de wereld buiten de museummuren. De Verbeke Foundation is een private kunstsite die geopend werd op 1 juni 2007 door kunstverzamelaars Geert Verbeke en Carla Verbeke-Lens.

Met zijn 12 hectare natuurgebied en zijn 20.000 m² overdekte ruimten is de Verbeke Foundation één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa.  De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes. 

De Verbeke Foundation wenst een plek te zijn waar cultuur, natuur en ecologie samenkomen. Het werk van bio-artiesten en van kunstenaars die met levende materialen werken (planten, dieren, geuren) sluit hier naadloos bij aan. Sinds de opening van de Verbeke Foundation in 2007 kon de verzameling uitgebreid worden met hedendaagse werken en in situ gebouwde installaties.

Terneuzen

Een stoere havenstad waar je hartelijk wordt ontvangen. Een stad die bol staat van geschiedenis. Maar ook waar je terecht kunt voor vertier. Van shoppen tot een avondje uit. Van sportief tot cultuursnuiven. Havenstad Terneuzen is de stad van de Vliegende Hollander, mosselen en zeeschepen op de Westerschelde.

Portaal van Vlaanderen en het sluizencomplex

Zo’n 70.000 schepen passeren jaarlijks het sluizencomplex. In het informatiecentrum Portaal van Vlaanderen krijg je antwoord op alle vragen over de binnenvaart, zeeschepen, goederenvervoer maar ook over de Zeeuwse werkgelegenheid. Het sluizencomplex wordt de komende jaren vergroot. Doel van dit grootse project is het verbeteren van de toegang vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder.

Rondleiding sluizencomplex met treintje

Zijn die schepen nu zo groot of zijn wij zo klein? Op het sluizencomplex in Terneuzen vergaap je je aan megaschepen. Hier ontdek je pas echt hoe groot schepen zijn! Je ziet de bemanning hard werken en op het achterschip wappert de vlag. Welke lading zou erin het schip zitten? Natuurlijk passeren er ook binnenschepen. Zij vervoeren hun ‘droge’ en ‘natte’ ladingen naar Sas van Gent, Zelzate of Gent. Weet je bijvoorbeeld dat de vracht van een standaard binnenvaartschip gelijk staat aan 120 vrachtwagens?

Onze gids neemt je mee naar het sluizencomplex en vertelt je alles over deze maritieme wereld. Hoe vaar je veilig vanaf de Westerschelde naar Gent? Hoe loodsen we schip door een sluis en hoe werkt dat schutten van schepen nu eigenlijk? We nemen een kijkje in de 18 meter diepe brugkelder en natuurlijk bezoeken we het uitkijkpunt op de sluizen. Daar zie je hoe hard gewerkt wordt aan de bouw van de Nieuwe Sluis. Deze sluis wordt net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal: 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep!

Spookschip De Vliegende Hollander

Terneuzen is de thuishaven van Willem Van der Decken, kapitein van het spookschip ‘De Vliegende Hollander’. Hij voer tegen beter weten in uit op Eerste Paasdag. Tijdens de tocht kwam het schip in noodweer en kwam nooit meer terug. Volgens het verhaal van de Engelse schrijver Frederick Marryat kwam de legende uit Terneuzen. Het ‘spookschip’ ligt natuurlijk in Terneuzen.

            8u00 Vertrek Hondsstraat           

            8u10 Vertrek Lisp Kerk

            9u00 Ontbijt

          10u45 Verbeke Foundation

          12u30 Lunch

          14u15 Portaal van Vlaanderen

 

          16u30 Vrij in Terneuzen

          18u30 Avondmaal

          21u30 Aankomst Lier

Kostprijs leden FERM en Landelijke Gilde - 80 EUR

Kostprijs niet-leden FERM en Landelijke Gilde - 85 EUR